Den siste uka har jeg tenkt endel på hvorfor jeg er en av de som har fått brystkreft…
Ja, jeg har ikke tenkt på hvorfor før nå.. tanken har liksom ikke slått meg før nå (har vel ikke latt meg selv tenke i de baner..) Bare tenkt at jeg var en av dem liksom!! Og seff, har jeg tenkt at dette er urettferdig, vært sint, lei meg osv… Lista kan bli lang her..
Men skal ikke bruke tid på det!! Det var først i forige uke jeg leste litt om risikofaktorer osv.. Seff vet en jo om farene som kan være der iht. det å få kreft!! Men brystkreft… Og meg… Hvorfor meg?? Det er faktisk ingen i min kjødelige familie som har har brystkreft eller prostata eller annen form for kreft, i allefall ikke i nær familie ut i fra det jeg har funnet ut!! Og ja, jeg har vært av de som har røkt sigaretter, men ellers vil jeg si at jeg har levd et ganske så normalt liv.. (Hva nå enn normalt er..)
Jeg fant det jo ut av dette i ren tilfeldighet og merket ikke noe (av det jeg vet..) av at jeg hadde fått kreft!! Og jeg har ikke villet google e.l. så veldig mye fordi jeg ikke vil skremme meg selv osv.. For skrekkhistoriene, de har vi alle hørt!!

Det sies at det med dagens viten er vanskelig å påpeke direkte årsaker til brystkreft. Det finnes imidlertid kunnskap om hvilke faktorer som kan øke og hvilke som kan redusere risikoen.

Her er faktorer som kan øke risikoen for brystkreft;
* Tidlig første menstruasjon og sen overgangsalder, altså et høyt antall menstruasjonsperioder (Fikk tidelig mens, men ikke kommet i overgangsalderen..)
* Å ikke føde barn (Har fått 2 barn..)
* Å føde barn først etter fylte 35 år (Fikk begge før fylte 30..)
* Inaktivitet (Har alltid vært aktiv på en eller annen måte…)
* Overvekt (Jo har lagt på meg de siste årene, men kan ikke si jeg er overvektig..)
* Nattarbeid (Jobbet i et par år som hvilende nattevakt, men aldri våken nattevakt..)
* Alkohol, risikoen øker med økende inntak (Ikke mer en normalen..)
* Tidligere strålebehandling mot brystkjertelen (Ikke av det jeg vet…)
*Langvarig bruk av østrogentilskudd i forbindelse med overgangsalder (Aldri brukt noe slikt..)

Faktorer som kan redusere risikoen for brystkreft
* Å føde sitt første barn før fylte 25 år (Ok.. fikk 2 mellom 26 år og 29 år..)
* Å føde flere barn (2..)
* Å amme (Ammet begge i ca 8 mnd hverseg..)
* Kosthold og fysisk aktivitet har også betydning for utvikling av brystkreft(Vil si jeg har hatt normalt kosthold, bruker lite halvfabrikat og har på en eller annen måte alltid drevet med fysisk aktivitet..)

Arv
Drøyt fem prosent av brystkrefttilfeller er arvelige. Mistanke om arvelig disposisjon oppstår dersom det i en familie finnes:

* To søstre eller mor-datter med brystkreft før fylte 50 år
* Flere tilfeller av brystkreft i slekten
* Både bryst- og eggstokkreft i slekten

Her var det ingen ting som passet inn i det hele tatt… Men, dersom det er mistanke om arvelig brystkreft i familien, eller genfeil er påvist hos en kvinne med brystkreft, får man tilbud om oppfølging og eventuell testing ved genetiske avdelinger (Kilde; Kreftforeningen..).

Etter siste operasjonen i sommer fikk jeg tilbud om å ta en sånn gentest, for å se om det er noe genetisk.. Fikk svar på lørdag!! 😉 Så det var vel bare det, at jeg var en av dem som var uheldig å trekke dette jævla brystkreftkortet… Hmmmm
Jeg kan ikke sitte her å tenke på hvis om atte, dersom atte… Men bare inse fakta, og kjenne på virkeligheten!! Denne gangen var det meg… Så vær så snill å ikke ta ting forgitt, det kan faktisk hende oss alle… Så dagens tips, smil og nyt livet!!